Sorica

Alpska vasica, rodna vas slikarja Groharja

Le pet kilometrov stran od smučišča, se pod Soriško planino nahaja vas Sorica. Sorica je krajinski biser na prostranih pobočjih strmega, z zelenimi senožetmi in vitkimi macesni posejanega sveta, polnega žuborečih studencev. Tu se pomlad začne v svežih vonjavah, polnih upanja, poletje v valovanju trav, jesen s prvim listom, ki ob igri sonca škrlatno pordeči in zima s kupi snega.

Sorica v vseh letnih časih predstavlja prijeten kraj za preživljanje prostega časa. Izberete si jo lahko kot izhodiščno točko za izlete, pohode in obisk smučišč. V bližini so smučarski centri Soriška planina, Cerkno, Stari Vrh in Vogel.

Na vzpetini nad vasico stoji baročna cerkvica, s slikami Janeza Šubica in Ivana Groharja. Sredi te lepote so posejane bele hiše, ki jih obdajajo urejeni vrtovi in obdelana polja, na katerih kot stražarji stojijo veliki kozolci z zidanimi stebri.

Sorica, skupaj s svojimi zaselki, je nekaj posebnega. Tudi zato, ker se je leta 1283 naselilo prvih osem priseljencev s Tirolskega. Njihovi nasledniki so zaradi skoposti narave bogatili naselje s svojo pridnostjo, iznajdljivostjo in svojevrstnimi okusi svoje dobe. O tem pričajo imena gora, priimki in ledinska imena.

Vsem, ki bi želeli spoznati poseben značaj Sorica v luči stavbarske kulture, svetujemo sprehod po Poti stavbne dediščine. Spoznali boste soriško “pajštubo”, kaščo, kozolec, baročno cerkev in še marsikaj drugega. Za obiskovalce, ki si želijo kratkih pobegov v naravo, je ob robu vasi urejena in označena pot k slapu Šprucar. Če bi želeli spoznati košček življenja slikarja Ivana Groharja, je urejena in z rumenimi kažipoti označena Groharjeva pot, ki vodi do njegovega doma v Geblarjih. V Sorici lahko obiščete Groharjevo rojstno hišo s spominsko zbirko, etnografskim muzejem, galerijo in likovno/glasbeno delavnico.

Sorica je tudi največkrat snemana slovenska vas, saj so Sorico za naravno kuliso uporabili kar v štirih slovenskih filmih (Lucija, Pastirci, Ljubezen nam je vsem v pogubo, Cvetje v jeseni).

Spletna stran: www.sorica.si